Susan Cainová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Susan Cainová
Narození20. března 1968 (56 let)
Povoláníadvokátka a spisovatelka literatury faktu
Alma materPrincetonská univerzita
Harvard Law School
Významná dílaQuiet
Web oficiální stránka
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Susan Horowitz Cainová (* 1. května 1968) je americká spisovatelka a lektorka zabývající se tématem introverze a stydlivosti. Publikuje v The New York Times a Psychology Today. Vyučuje negociační dovednosti ve velkých podnicích, právních firmách i na univerzitách. Je držitelkou čestných titulů z Princetonské univerzity a Harward Law School. Žije v Hudson River Valley se svým manželem a dvěma syny.[1]

Napsala knihu „Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit“ (česky vyšla v roce 2014 v nakladatelství Jan Melvil Publishing). Kniha se stala bestsellerem podle The New York Times[2], Washington Post nebo Los Angeles Times a byla přeložena do více než 30 jazyků.[3]

Život a kariéra[editovat | editovat zdroj]

Cainová získala bakalářský titul na Princetonské univerzitě v roce 1989 a vystudovala práva na Harvard Law School.[4] Pracovala jako advokátka a později jako konzultantka pro společnosti The Negotiation Company. Působila v neziskové organizaci zabývající se vzděláváním Woodhull Institute for Ethical Leadership. Později odešla na volnou nohu, dnes se živí jako konzultantka a spisovatelka.[5]

K zájmu o introverzi přivedly Cainovou vlastní těžkosti s prezentací před publikem.[6]

V roce 2015 spoluzaložila společnost Quiet Revolution zaměřenou na oblast výchovy, vzdělávání a životního stylu.[7] V roce 2016 napsala knihu „Quiet Power: The Sectret Strengths of Introverts“, jež se zaměřila na introvertní děti a teenagery.[1]

Kniha „Ticho“[editovat | editovat zdroj]

Kniha „Ticho: Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit“ (v originále Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking), se stala bestsellerem.[8] Cainová konstatuje, že být introvertem v kultuře, která je společenská, může být složité. Zároveň dokládá, že introverti jsou nositeli výjimečných talentů a schopností. Jsou to lidé, kteří raději poslouchají, než mluví, rádi tvoří, ale nenávidí self-promotion. Ačkoli jsou nálepkováni jako „ti tiší“, ve skutečnosti jim svět vděčí za řadu přínosů.[9][10]

Autorka v knize přináší i praktické rady, jak introverti mohou rozvíjet své schopnosti. Ukazuje například, kdy a jak má smysl se ve svém projevu a působení na ostatní inspirovat extraverzí, proč introverti ve vedoucích rolích bývají úspěšní, v čem tkví jejich síla nebo jak se lépe vypořádat s rozdíly mezi introverty a extroverty na pracovišti.[11][12]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Susan Cain's Quiet Power: An Excerpt. Quiet Revolution. 2016-05-02. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. (anglicky) 
  2. QUIET The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking By Susan Cain - The Crown Publishing Group. crownpublishing.com [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Quiet. www.goodreads.com [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. 
  4. Reading Room: The power of introverts. Princeton Alumni Weekly. 2016-01-21. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. (anglicky) 
  5. Author Susan Cain. Quiet Revolution [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. WARNER, Judith. Susan Cain’s ‘Quiet’ Argues for the Power of Introverts. www.nytimes.com. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. (anglicky) 
  7. Susan Cain Instigates a ‘Quiet Revolution’ of Introverts. www.nytimes.com. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. (anglicky) 
  8. Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking | IndieBound.org. www.indiebound.org [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Recenze knihy Ticho (Susan Cainová) | Klub knihomolů. www.klubknihomolu.cz [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. 
  10. MUSIL, Dála. Recenze knihy Ticho od Susan Cain aneb o síle introverze. Dála Musil. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. 
  11. Ticho - Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit | Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking | Susan Cainová | Jan Melvil Publishing. www.melvil.cz [online]. [cit. 2018-11-27]. Dostupné online. 
  12. Cain, Susan: Ticho. Síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit. www.iliteratura.cz. Dostupné online [cit. 2018-11-27]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]